startgidsstam

 

nico nel marie jan harrie christ kees

CORNELUS  (C. 1.1) VAN DIJK

13-09-1869  15-01-1936

getrouwd met Mien (L.W.)Smulders. Kinderen:Nico, Nel, Marie,Jan, Harry, Cees Christ .

Ze hadden nog twee kinderen die op jonge leeftijd zijn overleden.   



De stamboom:

De famile stamboom is terug te leiden tot 1789. De naam van Dijk wordt op diverse manieren  gespeld: Dijck, Deijck en Deijk.

 

In de 19e eeuw waren het vooral wolscheerders, spinners en wevers.

 

De genealogische stamboom komt later ter inzage op deze website.

 



           

 

cm1.1 Cornelus van Dijk en Wilhelmina L. Smulders(13-09-1869 15-01-1936) (09-09-1870 03.07.1941) staat in 1894 reeds ingeschreven bij de toenmalige kamer van koophandel als huizenbezitter en handelaar in levende vogels. Zijn eenmanszaak werd in 1927 gewijzigd in een firma, Firma C. van Dijk & Zn. (since 1901 stond op alle briefhoofden). In de registers van de Burgerlijke stand in Tilburg staat als beroep vermeld: koopman en op een andere plek schoenmaker. (J.Schilders mailde dat Cornelus en Miena getrouwd zijn op 12-04-1893)

 

Er is een testament (gedeelte) van Cornelus van Dijk van 15 januari 1936 waarbij een netto vermogen gedeeld werd van plm. 20.000 gulden. Het lijkt alsof het aanwezige onroerend goed laag gewaardeerd was. Of er sprake was van onderwaardering is moeilijk vast te stellen. De familie was welgesteld, ze hadden een van de eerste auto's die in Tilburg rondreden.

 

De broer van Cornelus, Harrie van Dijk (1.2 Harrie-oom), was gehuwd met de zus van Wilhelmina, Petronella Smulders.


 

 

duifNaast zebravinken kanaries en parkieten begon ook de handel in sierduiven vorm aan te nemen.

In die tijd ontstonden veel standaarden voor de duivenrassen zoals blijkt uit de boeken van Spruijt die van Dijk gebruikte en die bewaard zijn gebleven. België was een belangrijk duivenland.

 

In de jaren vijftig is er een schitterend lied over duiven gemaakt, klik op de startknop en luister naar:

 

"Mijne Blauwe Geschelpte" :

Voor het weergeven van de inhoud op deze pagina is een nieuwe versie van Adobe Flash Player vereist.

Adobe Flash Player ophalen

 

Cornelus en Miena op het terras van het latere cafe 'de Stella' aan de grote Markt in Brussel. Foto plm. 1925


Brussel, was Brussel een fantastische stad. Veel mondainer dan Amsterdam.  Cornelus en Miena kwamen er graag.

 

Op zondagochtend heel vroeg kwam daar  groothandel bijeen om de kanaries te kopen en te verkopen.

 

Omdat Cornelus veel in Brussel kwam en daar een betere afzet voor kanaries vond dan in Tilburg, is dochter Nel Leijten (1.1.2) van Dijk hier een dierenwinkel begonnen. De winkel van Nel in de Houtstraat werd gesloten.

 

 

NEL

Foto van het Huwelijk van Jan  Leijten en Nel van Dijk  1920.

Op de bovenste rij van links naar rechts:

?, ?, Marie M.J.C. 1.1.3) van Dijk, Jan Leijten, Nel (P.A 1.1.2) van Dijk,Harry (H.N.J. 1.1.5) van Dijk, Jan (J.C1.1.4) van Dijk,Nico (N.C. 1.1) van Dijk.

Op de middelste rij, ? dan de ouders van Jan Leijten, Cornelus (C.1.1.) van Dijk en zijn vrouw Miena (Wilhelmina Lucia) van Dijk-Smulders. Daarnaast de eerste vrouw van Nico van Dijk, Rika Sofia van Dijk-Scholten .

De onderste rij Christ Q.P.C. 1.1.7) van Dijk,Cees (H.C 1.1.6) van Dijk en Luus (W.J.P 1.1.1.1.)  van Dijk dochter van Nico en Rika.









tford

Begin jaren 20 werd een T Ford aangekocht waarmee de verre reis naar Brussel gemakkelijker werd. Voordien opstappen aan de  Korvelseweg om daar met de tram naar Poppel te gaan en dan met de bus naar Turnhout. Ook kon je met het Bels spoorlijntje naar Turnhout. Het kostte Cornelus toen wel bijna een dag om er te komen met 'zun kiesjes meej veugeltjes.'
De van Dijks auto's.

 

 




 



 

1916

Het hele gezin behalve de oudste zoon Nico (N.C. 1.1.1) .

Volgens Corry Kuijlen zijn de linkse personen de buren. Dat had haar moeder Marie Kuijlen van Dijk haar verteld.

Rechts: Cornelis (1.1) dan Miena, Christ (1.1.7), Cees (1.1.6), Jan (1.1.4) en Harry (1.1.5) en Marie (1.1.2).

Deze foto siert de eerste pagina van het boek van Nicole van Dijk . Klik OOK op de foto links.

 

Uit de overlevering: Cornelis was geen gemakkelijk mens en voor geen hel of duvel bang. Bij de 'verhalen' (Leoschool) staat een bijdrage van een buitenstaander over Cornelus omstreeks 1920. Een van zijn idealen was al zijn kinderen in een van zijn eigen huizen te laten wonen op de gronden van het Groeseind die zijn eigendom waren. (de huidige Bisschoppen buurt).

Op de foto hieronder rechts zitten Cornelis en Mien in een gezelschap wat als 'de Biljartclub' vermeld staat. Het lijkt eerder op een feestbijeenkomst in Belgie. De rode wijn spreekt daarvoor. Belgen waren cullinair veel meer luxe gewend dan Hollanders. Cornelis drinkt een wijntje en heeft ook een biertje voor zich staan. De corsages en de tafel geven eerder de indruk van een feestelijk diner.

Het is ook mogelijk dat dit feestje bij de Berdens thuis was. Midden onder zou Sjef Berden kunnen zijn.